Vem ska kunna påverka?

På det senaste mötet i SDN Lundby beslutade de rödgröna att flytta fram mötestiderna så att de är på arbetstid. Jag förstår att de flesta tänker "Ja, men vem bryr sig!" Häng med lite i texten, för det berör alla. 

Stadsdelsnämnderna är till för att föra besluten närmare invånarna och att det ska vara nära mellan politiker och medborgare. Vi ska leva vanliga liv i den stadsdel som vi verkar. Vi ska möte medborgarna när vi åker till jobbet, i kön på ICA eller stöta på varandra när vi stressar hem från förskolan. Därför är det viktigt att stadsdelspolitiker är fritidspolitiker. Det innebär att vi arbetar och lever som vanligt men har ett politiskt uppdrag som en del i våra fritid. Detta är något som de rödgröna nu försöker ändra på. 

Genom att lägga mötena på dagtid professionaliseras politikerrollen.  Vi med vanliga arbeten får svårt att komma på mötena. De rödgröna framhåller att vi har laglig rätt att ta ledigt för att gå på politiska möten och dessutom få ekonomisk ersättning för förlorad arbetsinkomst. Detta är helt rätt och fungerade bra för hundra år sedan. Men idag är arbetare inte enkelt utbytbara. När jag lämnar arbetet som socialsekreterare kan inte en timvikarie hoppa in och göra mitt arbete. Mitt arbete bygger på förtroende och människor lämnar ut sina innersta tankar och delar med sig av svåra situationer det är därför inte möjligt att fortsätta det arbetet för någon som helt plötsligt hoppar in några timmar. De akuta situationerna som uppkommer kräver lång erfarenhet att hantera, inte häller här lämpar det sig för en oerfaren timvikarie att hoppa in utan det faller då på mina kollegor som får dra ett tyngre lass. De rödgrönas ändring medför att det blir svårare att sköta sitt arbete. 

Har inte de rödgröna samma problem?

Nej, på den rödgröna sidan har de en som har ett vanligt arbete resterande är fackliga ombud inom LO eller politiska sekreterare inom deras partier. De är alltså redan professionella politiker och tycker därför bara att kvällsmöten stör deras andra fritidsaktiviteter så som tränande och umgänge med vänner. Jag har full förståelse för detta man vill vi ha en politisk aristokrati med professionella politiker eller vill vi ha vanliga människor som lever vanliga liv som styr vår lokala politik?

Jag skriver med Åke Björk (M) på GT debatt om detta, läs den här.

Vi pratar även om det i detta avsnittet från vår Liberalerna i Lundbys youtube kanal.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Göteborg måste öka takten

Mänskliga rättigheter är inte en buffé

Framtidens lösningar på dagens problem