Mänskliga rättigheter är inte en buffé

En lite lustig julkrönika på GT, ledde till en diskussion på Twitter. Både ämnet och diskussionen som följde kan av många upplevas som en icke fråga, men den säger en hel del om Vänsterpartiet syn på mänskliga rättigheter och vart de vill med Göteborg .

Upprinnelsen GT:s ledarskribent Csaba Bene Perlenberg skrev, läs här:

Vänsterpartisten Jöran Fagerlund lyckades under hösten imponera på alla som aldrig någonsin vågat hoppats på att Kretslopps- och vattennämnden skulle bli föremål för politisk träta. Förslaget om 100 stycken kommunala vattenposter retade upp Jonas Ransgård (M). De båda herrarna får därmed delad vårdnad om en kolsyremaskin så att de kan hydrera efter debatten.

Jöran tyckte det var orättvist och skrev följande på Twitter:



Detta säger en hel del om Jöran och Vänsterpartiet, dels att de gärna talar om mänskliga rättigheter och använder det som argument när det gynnar dem. Men var är Vänsterpartiet när vi ska stå upp för den mänskliga rättigheten ägarrätten? Ja,  äganderätten är en mänsklig rättighet artikel 17 i FN:s deklaration av de mänskliga rättigheterna, läs mer här. Då är mänskliga rättigheter helt plötsligt helt ointressant enligt Vänsterpartiet. Mänskliga rättigheter är inte en buffé där man kan välja och vraka, utan det är ett paketpris där vi får alla på köpet.

Men om mänskliga rättigheter är ett packet pris, har inte Jöran rätt då? Nä, det är det andra problemet med Vänsterpartiets argumentation. Att de inte vet vad som är en mänsklig rättighet och vad som inte är det och hur rättigheter funkar. Rent vatten är inte en mänsklig rättighet, utan rätten är till vår hälsa. En FN kommitté som uttolkar vad som ingår i de mänskliga rättigheterna har sedan lagt till rent vatten utifrån hälso aspekten, vi dör utan vatten, läs mer här. Betyder detta då att alla ska ha rätt till vatten över allt, hela tiden? Nej, naturligtvis inte utan så länge alla har vatten så att de klarar sig så är de mänskliga rättigheterna uppfylla.

Det Vänsterpartiet gör är att försöka få varje del av vårt liv att styras av staten och kommuner och alla får betala, varken de vill ha det eller ej. Det handlar om klassisk socialism inte om mänskliga rättigheter.

Idag skriver GT och Csaba vidare i ämnet, läs mer här.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Göteborg måste öka takten

Framtidens lösningar på dagens problem