Vad ska kommuner göra?

Göteborgs stad har allvarliga problem med kvalitén i välfärden med svikande studieresultat och problem med både kvalitén i hemtjänsten och för få platser i äldreomsorgen. Om inte detta vore nog har vi ett enormt underskott på bostäder och kommunen lyckas inte få upp byggandet i ett tempo som skulle behövas.

Samtidigt som vi har alla dess problem i välfärden, driver Göteborgs stad ett företagsimperium. Vissa företag borde istället vara kommunala förvaltningar men drivs som företag ändå. Andra företag agerar på en kommersiell marknad och drivs av ren ideologiska skäl. Det socialistiska styret i Göteborg är inte ett vanligt socialdemokratiskt mitten styre utan bygger på V och Fi. Genom detta tydligt socialistiska styre är målsättningen att utöka kommunen och att allt ska bli statsstyrt. Därför är all utförsäljning av företag helt otänkbart.

De rödgröna vill att Göteborg fortsätter driva ett bussföretag GS Buss AB. Detta är ett företag som sedan de förlorade monopolställningen i Göteborg drivits med förlust. Det senaste året är ekonomin i balans, därför går det nu att sälja och få in lite pengar till staden. Alternativet är att driva företaget vidare med kommunalt ägande. Fördelarna är att om det går bra så går vinst in till staden men går det dåligt få vi ta av stadens pengar för att täcka förlusten.

GS Buss verkar i en bransch med stark konkurrens och riskerna är höga. GS Buss har idag endast ett avtal med Västtrafik, förlorar de även det sista avtalet måste alla chaufförer sparkas och bussarna säljas. Detta kommer då att ske med förlust då köparna vet om att GS Buss måste sälja. Om vi säljer företaget idag kan det få en långsiktig ägare som ger trygghet åt de anställda. Dessutom kan det generera en säker inkomst.

Frågan är både ideologisk: vad ska kommuner syssla med, driva företag eller ge en god välfärd? Men den är även ekonomisk: vilken ekonomisk risk ska göteborgarna utsättas för?

I min värd ska kommunen fokusera på välfärden och inte spekulera med skattepengar i riskfyllda branscher. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Göteborg måste öka takten

Mänskliga rättigheter är inte en buffé

Framtidens lösningar på dagens problem