Barn lämnas åt sitt öde

Idag skriver jag på GP debatt tillsammans med Kristina Palmgren om hur Göteborg inte utreder barns behov i tid, läs den här. Under flera år har den rödgrönrosa minoriteten i Göteborg visat en enorm undfallenhet och brist på ledarskap när det kommer till barnavårdutredningar. Redan 2012 uppdagades problemen i SDN Lundby tack vara modiga socialsekreterare som inte accepterade missförhållanden utan gick till pressen för att få till en förändring, läs mer här. De rödgröna partierna har systematiskt ignorerat frågan, jag har som ledamot i SDN Lundby följt de rödgröna partiernas agerande på nära håll, läs mer här.

Efter problemen inom socialtjänsten uppmärksammades har frågan även lyfts av Göteborgs stadsrevision och har prickat flera stadsdelar, trotts detta fortgår problemen. I den senaste uppföljnings framkommer att det är 2470 barn som väntar på att få sina behov tillgodosedda.

I Kommunfullmäktige visar de rödgrönrosa minoriteten hur de ignorerar problemen, se debatten här. Efter att jag påtalat problemen gick miljöpartisten Henrik Munck upp i talarstolen och påstod i det var olyckligt att de fanns sena utredningar att de arbetade hårt på att lösa problemen och att det berodde på att socialtjänsten fått för lite resurser samt att inget barn for illa av denna hantering. Det är ett bisarrt påstående, dels varför försöker de ordna problemen om problemen inte orsakar barn skada? Om de anser att det är resursbrister varför har de gett socialtjänsten för lite resurser, de har styrt i 22 år? Han säger att de gör mycket, trotts att rapporten konstaterar att deras försök är utan verkan. Jag har sällan hört ett så intet sägande tal, som endast syftar till att sopa problemen under mattan. Men det som upprör mig mest var att Munck anser att barn inte far illa av at deras behov inte utreds.

Av dessa 2470 barn finns säkerligen barn och familjer där utredningen kommer att visa att de inte är i behov av insatser, men att säga att de inte lidit skada är helt fel. Alla familjer som kommer till socialtjänsten upplever detta som en stor händelse och har en stor oro vad det innebär och vad som ska hända. Familjer som är under utredning upplever ofta en ökad stress och oro över vad som ska komma fram och hur socialsekreterarna kommer att tolka deras situation osv. Att då säga att de inte lider skada är att helt fel, en barnavårdsutredning är ett stort integritetsintrång, även om det är nödvändigt att möjligheten finns så ska skadan av detta minimeras. Att då påstå att ingen lider skada visar på hur de rödgröna ser på individens rätt till sin integritet. Utöver dessa barn och familjer som inte är i behov av insatser finns naturligtvis barn med behov som inte får sina behov utredda i tid.

784 av dessa 2470 barn är ensamkommande flyktingar som inte har någon som ser till deras behov om inte socialtjänsten gör det. Det finns got om rapporter om barn som blir placerade och att det visar sig att de blir utnyttjade som hemhjälp och blir utan mat, läs mer om detta här. Så länge utredningen inte är färdig vet ingen om under vilka omständigheter dessa barn lever, att då med tvärsäkerhet slå fast att inga barn har farit illa är naturligtvis helt galet.

Den Rödgrönrosa minoriteten visar på hur de negligerar kommunens kärnverksamheter och istället lägger allt fokus på politiska prestige verksamheter som inte har någon bäring på kärnverksamheterna annat än att gröpa ur dess resurser. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Göteborg måste öka takten

Mänskliga rättigheter är inte en buffé

Framtidens lösningar på dagens problem