För eller emot trängselskatten är inte frågan


Jag bloggade i veckan om västlänken, läs mer härSedan dess har debatten gått het på GP:s ledare, på GT och på Twitter läs mer om detta här, här, här och här.

Problemet är bara att debattören pratar förbi varandra. Debatten handlar om för eller emot trängselskatt eller för eller emot västlänken och om det skall vara en folkomröstning eller ej. Men ingen av frågorna lämpar sig för en folkomröstning. Komplexa frågor som blivit till i en kompromiss, där all fått ge och ta är svår att ta ur sitt sammanhang och folkomrösta om. Om man röstar ja eller nej i folkomröstningen vad röstar man för då? Till hela överenskommelsen eller till delar av överenskommelsen?

Den centrala frågan är hur vi få till en genomfartsstation i Göteborg och på det sättet avlasta Centralstationen, som är överbelastad. Bra och billiga förslag har presenterats, här och här.

Bygger man den kostnadseffektivare lösningen för en genomfartsstationen blir behovet av trängselskatt mindre då skulle man kunna skapa en trängselskatt som får legitimitet från Göteborgarna och som fokuserar på att ta bort bilarna i centrum av Göteborg dvs. innanför vallgraven. Istället för som idag en vägtull som beskattar alla oavsett vart de skall.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Göteborg måste öka takten

Mänskliga rättigheter är inte en buffé

Framtidens lösningar på dagens problem