Saklighet är inte (S) paradgren


Cecilia Dalman Eek skriver idag
i GP om kollektivtrafiken.
Idag skriver Cecilia Dalman Eek (S) en krönika på GP:s ledarsidor om att Alliansen sviker resenärerna. Att en socialdemokrat klagar på Alliansen och deras politik är i sig inget konstigt utan kanske till och med deras skyldighet i vår öppna demokrati. Men vid alla goda offentliga samtal som förs i en demokrati bör folkvalda försöka hålla sig till god ton och saklighet. Detta är något Cecilia helt bortser ifrån och fabricerar en skräckbild över alliansen politik. Läs Cecilias krönika här.


Cecilia målar upp en bild av alliansen att de försöker förstöra kollektivtrafiken för att bana väg för företag att ta över kollektivtrafiken och ta ut ett stora vinster på resorna. Allt detta utifrån att alliansen tagit ställning för att resenärer i kollektivtrafiken skall betala 60 % av resan själv istället som S förslag om att resenärerna skall stå för 50 % av resan. Cecilia utmålar denna skillnad som att Alliansen utan motivering vill höja kollektivtrafikresenärernas kostnader. I själva verket har Alliansen goda argument för denna höjning som Cecilia inte vill prata om utan försöker istället föra läsaren bakom ljuset med skräckbilder.

Alliansen har i själva verket tydligt redovisat varför de inte vill gå med på den större subventionen, här. Det rör sig inte om några av Cecilias skräckvisioner utan om att sjukvården behöver mer pengar. Valet står alltså mellan bättra vård för sjuka eller billigare spårvagnsbiljetter. Båda frågorna är behjärtansvärda och inget av dem är onda. 

Jag skulle önska att Cecilia vågade vara ärlig och försöka föra en öppen diskussion om sakfrågan utan några övertoner. Hur mycket skall vi satsa på kollektivtrafiken och hur mycket på sjukvården?

Med tanke på alla artiklar om sjukvårdens behov av mer resurser. Att det är enormt mycket billigare att åka kollektivt istället för att köpa en bil, blir min avvägning att Alliansens avvägning är bra. Västra Götalandsregionen borde satsa dessa pengar på de sjuka och inte på kollektivtrafikanter. Oavsett vad du kommer fram till för prioritering kan vi inte resonera om sakfrågan utan skräckvisioner och övertoner?


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Göteborg måste öka takten

Mänskliga rättigheter är inte en buffé

Framtidens lösningar på dagens problem