Förskolan och skolan i Lundby

Skolinspektionens generaldirektör
Ann-Marie Begler

Idag skriver jag på Folkpartiets SDN blogg om det senaste Lundby stadsdelsnämnds möte. Under SDN mötet var fokus på Skolinspektionens rapporter om förskolan och skolan. Jag har tidigare skrivit på ämnet här.


Det som nu framkommit är att felaktiga uppgifter systematiskt redovisats för nämnden om förskolekön. Varför felaktiga uppgifter redovisats är naturligtvis svårt att veta men mina misstankar är att det handlar om att hjälpa den politiska majoriteten i staden att dölja sitt totala misslyckande med att erbjuda förskoleplatser inom 4 månader. Detta är något som S har misslyckats med i över 18 år nu i Göteborg. S, V och Mp tyckte frågan om att korrekt statistik skulle redovisas för nämnden var så svår att besluta om på sittande möte, så att de bordlade frågan.

Förutom förskolekön redovisades tre ordförandebeslut som fattats under sommaren. Det visade sig röra sig om tre svar till skolinspektionen om vilka åtgärder som planerats på tre av Lundbys skolor för att åtgärda de brister som Skolinspektionen uppmärksammat. Två av dessa svar var enligt mig mycket torftiga och angav ingen förbättring över huvudet taget, läs dem här. Det är till och med så illa att jag är tveksam till om personen som skrev svaren till Skolinspektionen överhuvudetaget ens läst hela Skolinspektions beslutsgrund, bedöm själva genom att läsa skolinspektionens rapport här,  här och jämför med skolans svar.

Det är illa att dessa två svar till skolinspektionen har en så dålig kvalitet, men än värre är att ordförande inte låter hela nämnden få möjlighet att granska dessa dokument innan de sänds till skolinspektionen. Utan fattar självständigt beslut om att sända iväg svaren. Med anledning av detta, yrkades att resterande svar till skolinspektionen skulle behandlas på nämndmötena. Även detta valde S, V och Mp att bordlägga.

Läs gärna en mer utförlig redogörelse av stadsdelsnämndens möte här.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Göteborg måste öka takten

Mänskliga rättigheter är inte en buffé

Framtidens lösningar på dagens problem