Livslust räddas kvar, men en fortsatt svår ekonomisk situation för Norra Hisingen


På tisdagens nämndmöte fattade nämnden beslut om en organisation av stadsdelens mötesplatser, i det förslag som lades fram av förvaltningen skulle den mycket populära och välbesökta mötesplatsen Livslust bli kvar i befintlig form.

”Jag är glad att vi lyckas rädda kvar en sådan uppskattad mötesplats för våra årsrika medborgare.” säger Stadsdelsnämndens ordförande Jens Adamik(L).

Efteråratal av rödgrönt slöseri måste resurserna fokuseras på de mest behövande. På den förebyggande sidan betyder det att resurserna fokuseras på de i yngre tonåren. De äldre tonåringarna har en Hisingsgemensam verksamhet som kan se till deras behov. Vi går även från drop in verksamhet till mer organiserad verksamhet för att kompensera för de personalindragningar som måste till.

Men grunden är att kommunen inte kan ge allt till alla. Kommunen måste fokusera på sina kärnuppgifter. När kommunen fokuserar på det som kommunen är ålagda att göra blir kvalitén bättre på just detta. Samtidigt öppnar man upp för civilsamhället och egna initiativ för att skapa samanhållning och gemenskap. Personligen tror jag mer på när människor möter varandra som medmänniskor än att en kommunalt anställd byråkrat ska anordna möten mellan människor.
Det som väckte störst uppmärksamhet var kanske inte själva beslutet utan det yrkande som inkom från S, V och Mp. Där det vill få till ytterligare en utredning. Enligt förvaltningen skulle ytterligare utredningar som fördröjer beslutet orsaka kostnader om 700 000 kr per månad.

De rödgrönas agerande förklarar varför Norra Hisingen dragits med underskott i många år och att stadsdelen tvingades till nedskärningar på nästan 90 miljoner under 2018.

”Spenderar man mer pengar än man har, blir konsekvenserna tillslut stora. För att ha en bra välfärd krävs det att vi har en ekonomisk hållbarhet med budget i balans.” Säger Jens Adamik

När man har en summa att spendera på välfärd måste man fokusera resurserna där de behövs som mest, det går inte att utreda en verksamhet för 1,2 miljoner om utredningen kostar 700 000 kr per månad, på två månader har man spenderat mer än vad själva verksamheten man ville rädda kostar och efter det ska inte bara de 1,2 miljonerna som ska sparas in på annan verksamhet utan även de miljoner som har förbrukas under utredningstiden i väntan på beslut.

Norra Hisingen har en mycket svår ekonomisk situation med år av slöseri med att ge allt till alla. Nämndens egna kapital är oroväckande lågt och vi skulle inte kunna klara av en större oförutsedd händelse. Vi behöver anpassa verksamheten efter de ekonomiska ramarna samtligt som vi måste göra upp en plan för hur vi ska återställa det egna kapitalet så att nämnden är rustad för den kommande lågkonjunkturen.

Idag skriver V och Mp på GP debatt, de visar att de inte har någon insikt i ekonomi eller förståelse för vad deras agerande på norra Hisingen inneburit  Det är deras egna nedskärning de nu låtsas är någon annans.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Göteborg måste öka takten

Mänskliga rättigheter är inte en buffé

Framtidens lösningar på dagens problem