Kunskap och bildning

Vi Liberaler tror på människan och dess förmåga, vi tror på friheten. Det största friheten är inte den fysiska utan den inre friheten att tänka fritt och få berika sin idévärld. Detta gör vi genom kunskap och bildning och det är därför vi brinner för skolan och bildningsidealet.

Göteborg har styrt i snart ett kvarts sekel av de rödgröna. Under denna långa period har de satt sin prägel på allt i Göteborg så även utbildningen. När Göteborgs skolor underpresterar jämfört med likvärdiga kommuner beror inte det på att vi har sämre elever eller lärare utan på det långvariga rödgröna styret.

Som exempel på hur de rödgröna negligerar kunskap och bildning är hur de behandlar särskilt begåvade barnen. De vill inte att en handlingsplan för hur vi ska möte deras unika förutsättningar på bästa sätt. Varför skulle någon inte vilja att vi ska förbättra vårt arbete i hur vi hjälper barn att nå sin fulla potential? Läs mer här.

Likadant är det med förskolan. Vi vet hur viktig förskolan är för en lyckad skolgång trotts det byggs inte förskolan ut i den takt som behövs. De rödgröna trycker in små barn i överfulla förskolor och Göteborg skulle behöva 700-800 förskoleavdelningar till 2025. Trotts det är bara en bråkdel planerade. De rödgröna prioriterar helt enkelt inte små barns levnadsmiljö och vill inte optimera den för att barnen ska få de bästa förutsättningarna för att lyckas i skolan. Läs mer här.

De rödgröna tycker naturligtvis att kunskap och bildning är viktigt, men vad de inte förstår är hur man styr och hur man uppnår sina mål. De rödgröna låter skolan lösa all värdens problem så som integration, ekologi, genus, klasskamp och allt annat som de tycker är viktigt. När det regnar uppdrag och mål över skolan blir det svårt att hinna med allt och skolan prioriterar. Eftersom de vill vara de styrande till lags försöker de nå så många mål som möjligt. Då gäller att plocka lågt sittande frukt först. Därför fokuserar skolan mer på ekologisk mjölk i bamba och på feministiskt självförsvar än på bildning. Att erbjuda feministiskt självförsvar eller nå målen för ekologisk mat i bamba är betydligt billigare och lättare mål att uppnå än att alla elever ska nå sin fulla potential. Följaktligen fokuserar skolorganisationen på dessa lågt sittande frukter och eleverna blir lidande. Därför måste allt skolan gör fokusera på kunskap och bildning.


Eftersom bildningsidealet sitter i Liberalernas DNA, så sätter vi det på första, andra och tredje plats i prioriteringarna och då får skolan en tydlig signal om vad de ska fokusera på. Skolan kan då lägga sitt fokus på den svåra uppgiften att ge varje elev vad den behöver för att klara kunskapskraven och Göteborgs elever kan återigen fokusera på att växa som människor. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Göteborg måste öka takten

Mänskliga rättigheter är inte en buffé

Framtidens lösningar på dagens problem