Sluta med Fixandet och Tricksandet

Under valrörelsen försökte jag få denna text publicerad på en debattsida, utan att lyckas. Men då jag tycker att innehållet är bra och viktigt trotts att valrörelsen är avslutad läggar jag nu ut den på min blogg. Jag ser ingen tendens till förändring så den kommer troligen vara lika aktuell till valet 2018.

De senaste åren har Göteborg löpt gatlopp i media och fått epitetet Muteborg. Vid varje ny skandal har de rödgröna partierna som styr Göteborg stått upp och sagt att de inte känner igen sig i beskrivningen av Göteborg som en smusslande stad.

Göteborg har ett 20 årigt rödgrönt styre, där de rödgröna och tjänstemännen vuxit samman till en symbios. 2012 beslutade de rödgröna att inrätta en utvecklingsfond trots att tjänstemännen och oppositionen påpekade att det var olagligt. De rödgröna konstaterade att det inte fanns någon straffpåföljd och att det därför kunde inrättas en utvecklingsfond.

Utvecklingsfonden utformades så att det skulle se ut som om den var en fond för att kunna skapa nya projekt för att bekämpa socialmisär. Projekten skulle ligga utanför den ordinarie verksamheten och ha en noggrann uppföljning. I verkligheten var utvecklingsfonden till för att dölja de stora budgetunderskotten i stadsdelsnämnderna under valåret 2014. Allt för att föra väljarna bakom ljuset och låta dem tro att Göteborg är en ekonomiskt välskött stad.

I Lundby framkom redan i slutet av 2013 att budgeten för 2014 inte skulle hålla och att det skulle behövas kraftiga besparingar för att få budgeten i balans. I mars ansöker SDN Lundby om 8 miljoner ur utvecklingsfonden. Denna ansökan preciserade varken vilka projekt som pengarna skulle användas till eller hur mycket varje projekt skulle få. På nämndens ekonomigenomgång i augusti 2014 visar det sig att 5,6 miljoner gått till budgetförstärkning för skolan och 2,4 miljoner gått till en förvaltningsgemensam budgetpost. S, V och Mp röstade dessutom ner en motion från Fp och M om en uppföljning av de projekt som de 8 miljonerna från utvecklingsfonden gått till.


S, V och Mp:s fixande och tricksande gör att medborgarna inte blir informerade om det underskott som SDN Lundby dras med. Det löser naturligtvis inte Lundbys budgetproblem för utgifterna finns kvar till nästa år, men det döljs för väljarna över valet. Någon uppföljning av, om dessa pengar gjort någon nytta blir det inte heller. Pengarna försvinner in i ett svart hål utan att göra någon långvarig nytta. Det är detta fixande och tricksande som sprider sig igenom organisationen och ibland övergår till direkt kriminell handlingar. Göteborg behöver ett maktskifte med ett nytt styre som leder genom goda exempel och genom transparens. På detta sätt kan Göteborg lämna alla oegentligheter bakom sig och få en ljus framtid.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Göteborg måste öka takten

Mänskliga rättigheter är inte en buffé

Framtidens lösningar på dagens problem