Demokrati och öppenhet

Mina Twitter inlägg som upprört socialdemokraterna i Lundby
 till den grad att de ville förbjuda twittrande under nämndmötena.
De senaste årens tekniska utveckling och helt revolutionerat demokratin genom sociala medier. Det som tidigare var en svår och omständlig process att ha dialog med våra politiska företrädare har nu ändrats till att vi kan ha direktkommunikation med dem. Många politiker finns på Twitter, Facebook och Instagram där man får en inblick i deras liv, tankar och åsikter. Vi har också möjlighet till att kommunicera med dem utan att behöva gå genom tidningsredaktionernas nålsöga.

Som politiker har man även fler sätt att nå ut med sitt budskap och komma i dialog med medborgare. Ett exempel är detta blogg inlägg som aldrig hade publicerats för ett par år sedan då ingen tidning ville publicera den, men som jag nu kunde publicera på min egen blogg. På detta sätt ökar medborgarnas kunskaper och möjlighet att fatta ett välgrundat beslut på valdagen men även att påverka politiken mellan valen.

Men alla är inte lika positiva till sociala mediers möjlighet till öppenhet och dialog. Det finns de politiker som förskräckas av den nya tekniken och vad det kan innebära om det som sägs och görs blir offentligt. SDN Lundbys socialdemokratiska ordförande försökte tysta mig och övriga oppositionsledamöter inför nämndens senaste möte. Genom att försöka förbjuda twittrande från mötena.

Det är helt oacceptabelt att den politiska majoriteten försöker tysta oppositionen. Det visar på ett enormt förakt för demokratin och på deras bristande syn på mänskliga rättigheter. Jag står för motsatsen. Öppenhet och dialog är det absolut viktigaste för att förbättra vårt samhälle och utveckla demokratin.

Anledningen till den socialdemokratiska upprördheten var mitt twittrande från föregående möte om skolans resultat under det senaste nämndmötet. Att informera medborgarna om att 46,9 procent av de som gick ur skolan i Lundby inte hade godkänt i alla ämnen. Att hela 65 procent i en av skolorna går ut med underkänt i minst ett ämne. Eller att S, V och Mp inte hade någon politisk analys av uppföljningsrapporten, vilket säger en del om deras ambitionsnivå och vilket ledarskap de står för. Det är alltså detta som Socialdemokraterna i Lundby inte vill att folk utanför nämnden ska få reda på.

Att Socialdemokraterna de senaste åren gjort en tvärvändning och nu har ett öppet och nära samarbetar med sin mindre demokratiska lillebror i Vänsterpartiet. Ett parti med sina rötter i kommunism, som har en partiledare som varit aktiv i ett parti som stöttat Sovjetunionen och deras förtryck av människorna i Central- och Östeuropa. Att Socialdemokraterna nu även tagit inspiration från denna idétradition av förtryck och nu även vill inskränka yttrandefriheten är mycket allvarlig. Jag hoppas och utgår ifrån att Socialdemokraterna vid nästa nämndmöte i Lundby ber om ursäkt för detta övertramp och tar tillbaka sitt förbud av medborgardialog under mötena.

På Folkpartiet Göteborgs SDN blogg skriver jag mer om detta, läs den här.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Göteborg måste öka takten

Mänskliga rättigheter är inte en buffé

Framtidens lösningar på dagens problem