En folkomröstning löser det demokratiska underskottet


Den senaste tiden har diskussionen om det Västsvenska paketet och trängselskatten förändrats och blivit en debatt om det ska vara en folkomröstning om trängselskatten eller ej. Jag är kluven i frågan, det är en svår fråga att folkomrösta om, men samtidigt måste vi komma tillrätta med det demokratiska underskott som just nu råder.

I går skrev Bo Andersen om svårigheterna med en folkomröstning och föreslog en vettig kompromiss mellan de som inte vill ha trängselskatt och de som står upp för det Västsvenska paketet som helhet. Lär Bos artikel här. Frida Boisen svarar idag Bo på GT debatt läs hennes inlägg här.

Jag har tidigare skrivit om att jag inte tror på en folkomröstning av samma anledning som Bo tar upp, nämligen att det Västsvenska paketet är en stor och komplext kompromiss lösning. Om vi lyfter ut en fråga ur paketet och folkomröstar om detta, vad händer då med helheten? Läs mitt tidigare inlägg här.

Trotts mitt tidigare motstånd mot en folkomröstning, har jag på senare tid svängt i denna fråga. GT har i sitt upprop samlat in över 45 000 underskrifter för en folkomröstning. Att GT lyckas samla in namnunderskrifter från över 10 % av göteborgarna visar på ett stort demokratiskt underskott i denna fråga. Detta demokratiska underskott ligger i att många människor känner sig överkörda av politikerna. En demokrati är mer än att rösta, det är framför allt att bli lyssnade på. När nu politiker missat att lyssna på folket måste en åtgärd till. En folkomröstning skulle vara en lösning på problemet med det demokratiska underskottet. En annan lösning är att påbörja dialogen nu om vilken lösning av centralstationens säckstation vi ska ha och hur vi kan bygga en bra infrastruktur i Göteborg Jag tror på en dialog modell och ser gärna att vi kommer fram till en billigare västlänk och att vi startar bygget av en tunnelbanna eller högbana.  Jag har tidigare skrivit om det här. På bloggen thenoceboeffect skriver Thomas Ochman bra om varför en folkomröstning bör hållas. Läs blogg inlägget här.
Det värsta som nu kan göras är som de rödgröna i Göteborg just nu gör i dessa bloggar läs här och här. Att säga till alla människor som känner sig överkörda och att de blivit lyssnade på fast de inte förstår att de blivit det. Detta är en farlig väg som bara leder till konflikter och missnöje. Missnöje kan leda till röster på missnöjespartier. En röst på ett missnöjesparti är aldrig en lösning utan endast ett rop på hjälp. Politikerna måste lyssna och prata med medborgarna och börja komma med lösningar på deras problem, för att minska det demokratiska underskottet.

I media flödet: DN, GP, GP

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Göteborg måste öka takten

Mänskliga rättigheter är inte en buffé

Framtidens lösningar på dagens problem