Polisens agerande ett hot mot demokratin



Polisens upptrappning av våld mot supportrar är ett hot mot demokratin.Polisen har skapat ett krig mot en kultur yttring. Alla som står upp för det fria samhället förstår hur fel det är när en myndighet med våldsmonopolet frångår sin uppgift för att bekämpa den fria kulturen.

Men supporterkultur är väl ingen kultur? Som namnet antyder så är supporterkultur just en kultur se på bilderna nere så är det likt en körverksamhet tillsammans med andra element så som fotboll, flaggor och sång. Som alla kulturer är den i konstant utveckling och har sina egna uttryck och symboler som är svåra för utomstående att förstå.

Det som händer på bilderna från Youtube anser polisen att det är en ordningsstörning som riskerar andra personers hälsa.

För mig finns det inget som tyder på en ordningsstörning utan jag ser kulturutövning. Där man med färg, form, sång och rörelse gestaltar ett uttryck. Detta är således inte något som ordningsmakten ska ha några betänkligheter över eller som ska förhindras. Polisens roll är istället att säkerställa att dessa personer ska få uttrycka sig.

Här är en film från 3 år sedan som visar på hur polisen slår och använder våld mot personer som går och pratar i mobiltelefon, hur de slår på folk som hjälper skadade och på personer som lyder polisens order. Man kan tycka att detta är vedervärdiga bilder men det som nu händer är att de som utsätts för polisens godtyckliga våld anser att våldet ökar och sluter sig samman för att protestera. Polisen svarar med mer våld!



Här nedan visas bilder från i år, åter igen hur polisen slår mot personer som lyder polisens order. De hotar unga personer som lyder order med våld. Frågan är bara hur länge våldet ska få fortgå?

Det polisvåld som på senare tid trappats upp inte bara mot supportrar utan mot hela supporterkulturen leder till protester även med från journalister och fotbollsklubbarna. Inte heller fotbollsklubbarnas personal går säkra utan även de misshandlas av polisen. En AIK personal misshandlades tidigare i år när de skulle spela mot Helsingborg. Läs mer här.

När Malmö FF i år besökte Göteborg utrustade de sin personal med kameror för att säkerställa bevis om Polisen utsatte dem eller supportrar för våld. Det är här som det börjar bli stora problem riktigt stora. När vi inte längre kan lita på Polisen att de står upp för att upprätthålla lag och ordning utan att de är de som utsätter medborgarna för fara då är vi nära en systemkollaps.

2016 rapporterade tidningen Offside om polisvåldet och hur ingen polis någonsin blivit dömd trotts bilder och god bevisföring. Läs reportaget här. Sedan dess har polisvåldet fortsatt utan att någon ens åtalats. Polisens lögner om insatserna har fortsatt för att dölja verkligheten och skönmåla deras insatser. För att läsa mer om polisens insatser följ gärna Oskar Månsson på Fotboll  STHLM, för bra rapportering i denna fråga.

Men är det inte rätt av Polisen att ta tag med hårdhandskarna när ligister tar sig friheter? Jo, det kan vara rätt om det finns laglig grund samt om insatsen är befogad utifrån allvaret i det som ska stoppas. Polisen vill nu stoppa en ringa ordningsstörningar i form av pyroteknik. Detta är en ringa ordningsstörning och ingen kriminell handling. De incidenter som inträffat har skedd lugnt och sansat. Fokus borde vara på säkerhet eftersom det är en ordningslag. Har det pyrotekniska användningen skett säker? Ja, de har de gjort. Med ökad dialog kan de nog genomföras ännu säkrare men med våld ökar istället osäkerheten. Fotbollsmatcher är lugna tillställningar om man ser till hur stora folkmassor vi pratar om. Jämför med konserter där folk kläms, misshandlas och våldtas så framstår supporterkulturen som en söndagsskola där grovt språkbruk anses vara allvarligt.

Frågan är varför Polisen lägger dessa resurser för att stoppa en ringa ordningsstörning, expressen kanske har hitta svaret. Läs reportaget här. Att personer sitter på flera stolar, är vänner och tjänar miljoner på den utveckling som just ni pågår i Sverige är inget annat än ren skandal. Detta korruptionsärende måste naturligtvis utredas både rättsligt med även i det offentliga. Även det som kan vara lagligt kan vara olämpligt och det handlar till syvende och sist om förtroende och om Svenska folket har förtroende för sin polismyndighet.

Som liberal är rättsväsendet det absolut viktigaste vi har. De är de som ska reda i konflikter och upprätthålla alla människors rättigheter så vad händer när det är polisen som kränker individernas rättigheter? Jo det är då det växer fram alternativa skydd och medborgargarden, det är när polisen brister som vi ser hur samhället bryts ner. Det är därför detta är så oerhört viktigt, tror vi på det öppna samhället måste vi få ordning på Polisen de ska säkra supportrarnas rätt att uttrycka sig, de ska skydda dem från våld de ska vara garanter för en rik supporterkultur.

Där vi nu är måste Polisen krypa till korset och städa upp i de egna leden. De måste ändra strategi mot supportrarna, de måste börja åtala alla de personer som begått brott. De måste utarbeta en strategi för att vara ett skydd för supportrar inte ett hot.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Göteborg måste öka takten

Mänskliga rättigheter är inte en buffé

Framtidens lösningar på dagens problem