Rödgröna i opposition mot sina egna förslag


Ett maktskifte har skett i Norra Hisingen och i alla andra nämnder i Göteborg. Till skillnad från vad många tror sker maktskiftet i nämnder betydligt senare än i riksdagen och i fullmäktige. Det nya Allians styret tog kontroll över nämnderna först den 1 januari 2019. Men knappt hade vi tagit över makten för än debattartiklarna började hagla från de rödgröna om alla fel vi gjort… Men har vi gjort det eller var det de själva som fattat besluten?

Det är aldrig kul med politiker som skyller ifrån sig, men samtidigt så är det inte kul när någon försöker förvanska sanningen så till den milda grad att Donald Trump framstår som sansad. Jag har inga problem att ta ansvar för mina beslut eller att ställas till svars för besluten men att ta ansvar för andras gärning tänker jag inte göra så därav tänkta jag beskriva värden som den är i verkligheten, med länkar för den som vill kontrollera allt.

GP den 9 december 2018, när de rödgröna fortfarande styrde Norra Hisingen kunde man läsa att den dåliga ekonomin gör att stadsdelen tvingas till nedskärningar på 100 miljoner under 2019. Men det var ingen nyhet Norra Hisingens ekonomiska problem går långt tillbaka, den 8 oktober skriver GPEfter stadsdelens tunga sparkrav: Fritidsgårdarna näst på tur”. Så den ekonomiska krisen som de rödgröna försatt Norra Hisingen är väl dokumenterad, även att de planerade att göra kraftiga nedskärningar på fritidsgårdarna. Så vad gör de rödgröna efter att de satt Norra Hisingen i ekonomisk kris? Jo, de skyller på Alliansen…


GP debatt försöker Ann Siitam Wadman (Mp) och Mikael Wallgren (V) att skylla nedskärningarna på Fritidsgårdarna på Alliansen trotts att det skrevs om dessa nedskärningar redan den 8 oktober då deras partier styrde stadsdelen. Än roligare blir det då det avslutar debattartikeln med ”I dag, den 5 februari har stadsdelsnämnden ett nytt möte, då finns chansen att fatta ett nytt, klokare beslut. Vill ni ta chansen Alliansen?” Vilket är extremt roligt då denna fråga inte var uppe på dagordningen och inte ens de själva hade yrkat på något om detta. Vi hade alltså inte en chans att rösta på något men sådana petitesser som verkligheten ska inte stoppa en bra slutkläm på en debattartikel som helt byggde på felaktigheter och lögner.

Jag bemöter i korthet deras lögner i en debattartikel som ni kan läsa här


Men Ann Siitam Wadman (Mp) och Mikael Wallgren (V) nöjer sig inte med att jag just påpekat att de ljuger och skyller sina egna nedskärningar på Alliansen. De tar istället och ställer en liten utredning som ligger i Alliansens budget mot alla de miljoner de skurit ner på Fritidsverksamheten i Stadsdelen och hävdar implicit att det är denna lilla utredning som kostar ett par tusenlappar är skälet för de 83 miljoner de rödgröna skurit ner verksamheten på Norra Hisingen med. Detta totala förakt för sanning och demokrati gör mig lite upprörd därav denna ganska långa text. Jag har redan visat hur GP redovisat de rödgröna nedskärningarna, däribland de nedskärningar som skett på fritidsverksamheten, men ska även länka in protokoll så att de rödgröna påståendena verkligen kan nagelfaras.



Nämndmötet den 25 september 2018 antar nämnden de föreslagna åtgärderna (nedskärningarna). Beslutet skulle enligt tjänsteutlåtandet innebära neddragningar på 90 miljoner under 2019. Mikael Wallgren (V) som beskyller Alliansen för neddragningarna är med att tar just detta beslut och skriver ett bra och tydlig protokollsanteckning. ” Med det sagt så innehåller fullmäktiges budget ett glapp mellan mål och medel.”. Eller som det heter på ren svenska vi har lovat allt till alla utan att kunna betala för det.


Den 11 december 2018 ska nämnden fatta beslut om exakt hur nedskärningen på mötesplatser ska se ut. Klart är att mötesplatser och fritidsverksamhet ska dras ned med 9 miljoner frågan är bara vilka verksamheter. Nämnden väljer ett återremittera ärendet till förvaltningen för att göra om besparingen så att en mötesplats för äldre ”Livskraft” fredas, genom besparingar på andra verksamheters bekostnad. Ovan nämnda Mikael Wallgren (V) yrkar bifall till det rödgröna yrkandet.

Så nu till maktskiftet och den helt mirakulösa förändringen från att fattat alla beslut om nedskärningar börjar de rödgröna beskylla Alliansen för det dåliga ekonomiska läget. På sammanträdet den 22 januari 2019 har förvaltningen tagit fram ett nytt förslag, där mötesplatsen Livskraft blir kvar i sin helhet helt enligt det rödgröna yrkandet om återremiss. Förvaltningen skär ner på fritidsgårdarna för att kunna freda Livskraft. Vilket är intressant med tanke på att detta är konsekvensen av det rödgröna yrkandet i december 2018. Fast istället för att ta ansvar för sina egna förslag och beslut beskyller Ann Siitam Wadman (Mp) och Mikael Wallgren (V) Alliansen för nedskärningarna på fritidsverksamheten, i sina debattartiklar.

På mötet vill de rödgröna istället göra ytterligare en återremiss nu för att freda en verksamhet för äldre ungdomar. Enligt förvaltningen skulle en ny utredning kosta 700 000 kr per månad som en utredning skulle fördröja de redan beslutade nedskärningarna på 9 miljoner på fritidsverksamheten. Förvaltningen bedömde även att en sådan utredning inte skulle kunna vara färdig först någonstans mellan april och juni. Förvaltningen skulle då även behöva genomföra nedskärningar på det som den utredningen kostat. Vi i alliansen röstade då ner det rödgröna återremissyrkandet. Det gjorde även Demokraterna och Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna röstade för det rödgröna återremissyrkandet.


Att som de Vänsterpartiet och Miljöpartiet skylla nedskärningarna på Alliansen är inget annat än en lögn då beslutet fattades redan i september 2018. Att vi i Alliansen förhindrade de rödgröna från att utreda upp 700 000 kr per månad som skulle betyda ytterligare nedskärningar på fritidsverksamheten, betyder bara att vi räddade fritidsverksamheten från ytterligare nedskärningar från de rödgröna. Att påstå något annat är djupt oseriöst och lögnaktigt. Men i en tid då Trump skördar stora framgångar så är det inte konstigt att de rödgröna tar efter hans debatteknik och har ett lika öppet förhållande med sanningen som Donald Trump. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Göteborg måste öka takten

Mänskliga rättigheter är inte en buffé

Framtidens lösningar på dagens problem