Den odemokratiska socialdemokratin


De rödgröna styret har under lång tid försökt profilera sig som demokrater och de har tydliga mål för demokrati och mänskliga rättigheter men det är något konstigt med deras syn på just demokrati och mänskliga rättigheter.

De tycks tro att demokrati och mänskliga rättigheter är det som de själva vill och förhåller sig löst till de faktiska mänskliga rättigheterna. Ett känt exempel är när de skulle bygga 100 vattenposter i Göteborg och använde mänskliga rättigheter som förevändning. Men naturligtvis handlar det inte om mänskliga rättigheter att slösa skattepengar på vattenposter. Läs mer om detta här.

Det finns även allvarligare fall. Göteborg har gjort sig känt som Muteborg. Denna korruption äter upp förtroendet för de demokratiska institutionerna. Med bristande förtroende ligger vägen öppen för populism och extremism. Läs mer om maktmissbruk här.

Men det absolut allvarligaste brotten mot demokratin är det som nu uppdagats, där de rödgröna politiserar myndighetsbeslut. Myndighetsbeslut är ett beslut som per definition inte ska vara politiskt utan där agerar man som oberoende och ska besluta enligt lagen. Till exempel är nämndemän politiskt tillsatta men får inte ta politiska hänsyn i sina domar. Samma sak gäller när enskilda personer ansöker om olika saker till en myndighet tex socialtjänsten. Socialnämnden är de som formellt fattar besluten men ska göra det utifrån lagen och det som framkommer i utredningen.

I Göteborg har nu de rödgröna börjat fatta politiska myndighetsbeslut, något som de själva erkänner i en debatt i fullmäktige i Göteborg. Deras syn på sin egen förträfflighet har nu gått så långt så de helt bortser från lagen och de demokratiska spelreglerna. Än värre är att det inte är några oinsatta lokalpolitiker utan politiker som är heltidsarvoderade och alltså har gott om tid att sätta sig in i frågan. Socialdemokraternas, Vänsterpartiet och Miljöpartiets ledare har inte gjort något för att visa att det tycker detta odemokratiska beteende är fel. Läs mer om detta här. Nej i stället förstärker de detta odemokratiska beteende och skriver en uppmaning till förvaltningen att politisera myndighetsutövningen i sin budget.

“Göteborgs Stad motsätter sig etablering av aktiebolagsdriva skolor som delar ut vinst till ägarna. Eventuella vinster ska återföras till verksamheten för att uppnå en skola med hög kvalitet. Vid ansökan om utökning eller etablering i Göteborg är det den enskilda huvudmannens ansvar att redovisa att vinstuttag inte sker. “ Sid 35 Socialdemokratiska budgeten för Göteborg 2018

Det som står är att de inte tänker följa lagen utan ta politiska hänsyn vid ansökningar. Något som alltså inte får förekomma i en demokrati. Den sociala demokratin som Håkan Juholt pratade om verkar mer och mer blivit den sociala odemokratin.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Göteborg måste öka takten

Mänskliga rättigheter är inte en buffé

Framtidens lösningar på dagens problem