Fattigdom går inte att förbjuda


I Sverige går debatten het om tiggeri ska vara tillåtet eller ej. För mig är det en helt galen debatt, hur kan man förbjuda att ställa en fråga? I ett fritt samhälle är det naturligtvis allas rätt att vistas i det offentliga rummet så länge de inte skadar någon annan. Om man sitter står eller går spelar ingen roll om man dessutom skulle förbjuda att ställa en fråga är det naturligtvis en mycket stor inskränkning i yttrandefriheten, vilka andra frågor eller påståenden ska förbjudas?

Det argument som framförs för att förbjuda tiggeri är att det skulle figurera människohandel och organiserad brottslighet bland tiggarna. Om någon tvingar någon annan att tigga är det den som tvingar som begår brott och som ska straffas inte den som tigger. Det förekommer även människohandel och organiserad brottslighet i byggbranschen men inte förbjuder vi byggnationer för det utan vi lagför de som begått brott mot sina medmänniskor. 

Ett annat vanligt argument är att tiggare skapar illegala bosättningar som orsakar skada för andra. Som alla vet så betyder illegal att det är olagligt. Att olagliga bosättningar är och ska vara olagliga är självklart. Vi kan behöva minska byråkratin för avhysning för att ta tillvara enskilda människors rätt till sin egendom.

De argument som framförs för förbud mot tiggeri rör andra saker som inte har med tiggeri att göra men som kan förekomma i en viss kontext. Om man är emot tiggeri får man föra fram argument mot tiggeri inte mot allt annat i världen. Om man däremot som jag är emot illegala bosättningar och organiserad brottslighet för man fram politik mot illegala bosättningar eller mot organiserad brottslighet, man förbjuder inte någon att be om hjälp.

Jag har än så länge inte mött någon som har ett argument mot tiggeri mer än att de inte vill se fattiga människor alt så argumenterar men mot andra företeelser så som organiserad brottslighet eller illegala bosättningar.

Tiggeriet har sin grund i fattigdom och tiggeriet kommer att finnas kvar så länge människor är fattiga. Vill vi verkligen bekämpa tiggeriet måste vi värna frihandel och den liberala ekonomin, på det sättet blir vi alla rikare.  Vill vi öka möjligheten för de fattigaste, de som tigger på våra gator att ta sig från fattigdomen måste vi öppna upp arbetsmarknaden. Genom att öppna för att anställas till låga löner och utan byråkrati kan flera av dem bli anställningsbara och skapa en försörjning som långt överstiger det de idag får in genom tiggeri.


Läs mer om tiggeridebatten här, här, här, här, här, här, här, här eller här

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Göteborg måste öka takten

Mänskliga rättigheter är inte en buffé

Framtidens lösningar på dagens problem