Budget i balans

Liberalerna tar ansvar för Göteborgs budget och lägger en budget som är långsiktigt hållbara. Till skillnad från de rödgröna presenterar vi en budget som är i balans. Vi tar ut en mindre summa från stadens alla bolag men de går till investeringar och inte till löpande utgifter. De rödgröna väljer istället att plundra företagen på 500 miljoner mer än oss och använder pengarna till löpande utgifter. Problemet med ett sådant beteende är att när lågkonjunkturen kommer, bli företagens vinster lägre samtidigt som skatteintäkterna minskar det blir då ett dubbelt bakslag och stora nedskärningar i välfärdenskärna. De rödgröna vet om att deras budget inte är långsiktigt hållbar, något som de själva skriver i sin budget, trots det fortsätter deras köpfest år efter år.

Förutom en hållbar budget vill vi skapa incitament får att Göteborg ska bli en växande stad och inte vara beroende av allmosor från Stockholm för att få budgeten att gå ihop. Idag får Göteborg 2,5 miljarder från det kommunala utjämningssystemet. En stad som Göteborg ska inte behöva gå på bidrag, utan bidra till utsatta kommuner. För detta krävs det en långsiktig kursomläggning och hårt arbete under många år för att Göteborg ska kunna stå på egna ben.

Det handlar om att våga prioritera bort saker som är mindre nyttiga för att satsa på välfärdenskärna. För trotts miljarder i bidrag och en högre skatt än de andra storstäderna har Göteborg en sämre välfärd.


Det stora i Alliansens budget i Göteborg var enligt mig att våga prioritera bort rödgröna prestige satsningar för att istället spara pengar och fokusera resurserna på kärnverksamheterna. Läs mer här, här eller hela budgeten här.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Göteborg måste öka takten

Mänskliga rättigheter är inte en buffé

Framtidens lösningar på dagens problem