Sverigedemokraterna ljuger och vilseleder väljarna.

Det finns vissa regler som alla som vill delta i det demokratiska samtalet måste följa. Problemet är att vissa struntar i reglerna men får trotts det vara med i det offentliga samtalet. Sverigedemokraterna är ofta ute och hittar på fakta, problemet är att alla inte kan alla fakta i världen, vi måste lita på att våra meningsmotståndare gör sitt bästa för att framföra ett sanningsenligt faktaunderlag. Annars blir debatten snedvriden och alla får försöka förhålla sig till en osann värld, det är först efter debatten som faktakontrollen kan göras. Eftersom lögnen kommer fram först efter debatten snedvrider lögnen debatten och ger inte lyssnarna möjlighet att ta ställning på en korrekt grund i sakfrågan. Vi kan ha olika meningar och dra olika slutsatser men fakta måste få vara fakta.

På senaste Kommunfullmäktige mötet påstod Sverigedemokraterna att kostnaden för utanförskap var mellan 10 och 15 miljoner per år och person. Sverigedemokraterna källhänvisade till två forskare på området Ingvar Nilsson och Anders Wadeskog. Liberalernas Kristina Alme Bergman påtalade det orimliga i kostnaderna och undrade om Sverigedemokraterna läst fel. Nej då, de var helt säkra på sin källa.

Inte förrän debatten var avslutad lyckades jag hitta de siffror Sverigedemokraterna hänvisade till. Det visade sig vara 10 till 15 miljoner per person men inte per år utan totalt. Det gör en jättestor skillnad. Med en medellivslängd på 81,7 år betyder det att en person som lever sitt liv i utanförskap skulle kosta 10 – 15 miljoner gånger 81,7 år, vilket blir en totalkostnad på mellan 817 – 1225,5 miljoner. Det är betydligt mer än de 10 – 15 miljoner i totalkostnad som forskarna kommer fram till.
Genom att konsekvent ljuga och hitta på fakta berövar Sverigedemokraterna medborgarna på en saklig debatt. De sätter debatten ur spel och förstör för den svenska demokratin. Detta måste naturligtvis få konsekvenser, personer om ljuger och hittar på fakta borde inte vara välkomna till tidningar och TV:s debatter eller live sändningar, då de inte går att lita på. Rapporteringen kring dessa personer måste ske av journalister som måste faktakolla allt innan de kan gå i sändning.


Det är inte Sverigedemokraternas åsikter som ska exkludera dem från det offentliga samtalet, för jag litar på att människor ser vad de är för några och fattar vettiga beslut utifrån det. Utan det är att Sverigedemokraterna ljuger och hittar på fakta som ska exkludera dem från det demokratiska samtalat för att det inte följer de demokratiska spelreglerna.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Göteborg måste öka takten

Mänskliga rättigheter är inte en buffé

Framtidens lösningar på dagens problem