Jag kräver Gui Minhais omedelbara frigivande.

Bild från http://freeguiminhai.org/
Kina kidnappade göteborgaren Gui Minhai från Thailand, där han var på semester. Kina har efter det hållit honom fången i 1,5 år utan att så mycket som ett åtal. Kina vägrar erkänna Gui Minhais svenska medborgarskap på grund av hans hudfärg och etniska bakgrund. Därför vägrar de tillåta Gui  Minhai konsulärt stöd från Sverige. Gui Minhai hålls fången i ett av Kinas säkerhetspolis hemliga fängelser så kallade ”Black jails”. Enligt rapporter är det vanligt med tortyr på dessa ställen och fångarna får utstå omänskligt lidande.

Allt detta låter nästan för otroligt för att vara sant, det låter som något från en dålig James Bondfilm, med en kinesisk ärkeskurk. Tyvärr är det sant och hur otroligt det än kan låta så är det vanligt att detta händer under senare år i Kina. Under flera år har Kina närmat sig de liberala demokratierna och genom handel och diplomatiska kontakter. Handeln som följt i dess spår har gett en enastående tillväxt i Kina och miljoner kineser har gått från fattigdom till en medelinkomst.

Alt detta ändrades 2012 när Xi Jinping tillträdde som Kinas högsta ledare och generalsekreterare för Kinas kommunistiska parti. Många hade förhoppningar att detta skulle innebära ökade reformer för demokrati och mänskliga rättigheter i Kina. Tyvärr blev det tvärtom, Kina sluter sig och ökar repressionen mot den egna befolkningen. Enligt Radio Free Asia lägger Kina mer pengar på den inre säkerheten än på militären. Idag är förtyckte i Kina större än någonsin tidigare, alla som är kritiska straffas. Det räcker att de arbetar som advokat och gör dit bästa för att företräda din klient för att föras bort till de fruktade hemliga fängelserna.

Gui Minhai lämnade Kina för många år sedan och flyttade till Sverige och Göteborg. Han jobbade på Göteborgs Universitet och blev Svensk medborgare och sa upp sitt Kinesiska medborgarskap. Trotts att Gui Minhai blev en göteborgare hade han kvar engagemanget för Kina och vill göra skillnad för det kinesiska folket. Gui Minhai flyttade till Hongkong och startade ett förlag som gav ut regimkritiska böcker. Det är för att Gui Minhai försöker sprida kunskap och hjälpa det pinade kinesiska folket som han nu straffas av den kommunistiska regimen i Kina.

Gui Minhai har inte begått något brott och ska därför omedelbart släppas fri, liksom alla andra människorättsaktivister som sitter fängslade i Kina. Diktatorn Xi Jinping har ingen rätt att förtrycka det kinesiska folket, utan det kinesiska folket har rätt att leva i frihet precis som vi.

Idag skriver jag tillsammans med Anders Rehnberg och Robert Hannah på GT debatt om Gui läs vår artikel här. Stöd också Gui Minhais dotter Angelas Guis kamp för att Gui Minhais frihet, gå till hennes hemsida här.

Liberalerna i Göteborg har nu röstat för ett fördömande av Kina efter en motion från mig. Jag är stolt över att jag tillhör ett parti som står upp för de utsatta och trotsa diktaturer. Läs årsmöteuttalandet här

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Göteborg måste öka takten

Mänskliga rättigheter är inte en buffé

Framtidens lösningar på dagens problem