Lägg ner Got Event och sälj ut arenorna

Idag skriver jag på GP Debatt om Got Event och miljardrullningen i det kommunalägda bolaget. Företaget driver olika event arenor runt om i Göteborg och går med miljardförluster. Got Event har gjort en förlust på nästa 1,2 miljarder de 10 senaste åren. Förlusterna döljs av att Got Event får pengar från andra kommunalägda bolag. Detta är pengar som skulle kunna ha gått till att bygga skolor och förskolor, infrastruktursatsningar eller att bygga mer hyresrätter.

Den största tillgången i Got Event är inte arenorna utan marken de står på. Om ingen vill köpa arenorna för mer än marken är värd bör Göteborg riva dem och bygga en tät blandstad på marken.
Det går att både bygga och driva arenor i Göteborg men det krävs kunskap och entreprenörskap för att skapa en hållbar affärsplan. Göteborg har redan visat att de inte har detta och bör nu fokusera på kärnverksamheten i staden. Göteborgs roll i arenafrågan är istället att föra samman olika aktörer och ge förutsättningar för privata aktörer att prova sin lycka.

Prioritet Finans och Serneke visade vägen genom Prioritet Serneke Arena. En arena som byggs och drivs privat och med vinst. Genom att lägga arenan där marken är billig men med god infrastruktur och genom att blanda olika verksamheter som tillsammans kan berika varandra går det att få vinst på att driva och äga arenor.

Jag som fotbolls supporter till IFK Göteborg skulle gärna se en ny arena som håller måttet som fotbollsarena och som ger förutsättningar till IFK och de andra Göteborgsklubbarna att växa. Genom att bygga en ny arena i modern standard och med möjlighet till andra inkomstinbringande event går det att få ekonomi i arenan. En förutsättning är att bygga vidare på Prioritet Serneke arenas framgångs koncept med blandade verksamheter. Tänk er en arena med bostäder, kontor, hotell, affärer och resturanger. De olika verksamheterna bidrar till att ge intäkter året runt och genom smart planering kan resturanger användas året runt och ge en god standard under events.


Att Got Event inte klarar av sitt uppdrag är uppenbart med tanke på förlusterna än mer uppenbart blir det när vi granskar arenorna. De är antingen gamla eller var redan undermåliga redan när de byggdes. Hade detta varit ett privat bolag hade det gått i konkurs för många år sedan, men med Göteborgarnas pengar har förlusterna kunnat rulla på. Med tanke på detta finns det inget annat att göra än att lägga ner verksamheten och sälja ut de resurser som finns. För att ge privata entreprenörer möjlighet att försöka.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Göteborg måste öka takten

Mänskliga rättigheter är inte en buffé

Framtidens lösningar på dagens problem