Det krävs mer för att representera Sverige

I veckan har Alexander Gerndt blivit uttagen till herr landslaget i fotboll. Det har varit mycket diskussion om Gerndt vara eller inte vara i landslaget, under de senaste åren. Efter att Gerndt blivit dömd för at ha misshandlar sin dåvarande fru 2012. Gerndt var avstängd ifrån ladslagsspel från december 2011 till april 2012.

Frågan är, ska Fotbollsförbundet ta andra hänsyn än de rent fotbollsmässiga vid uttagningar till landslaget? Hade det varit ett klubblag, handlar det om en vanlig anställning och naturligtvis måste personer som dömdes för brott få en ny chans i samhället. Även om en klubb i någon mån är summan av deras representanters handlingar. Men det måste vara upp till varje klubb att bestämma vilka personer de vill anställa och vad de ska stå för.

Men landslaget är hela Sveriges lag och de som spelar i laget ska representera oss alla. Även om alla personer har rätt att göra fel och ta sitt straff och få en ny chans är frågan om de även har rätten att representera oss andra? 

Enligt mig så krävs det mer av en brottsling än att bara ta sitt straff för att få representera vårt land. Detta borde vara något som även Fotbollsförbundet borde inse. Om en dömd brottsling ska få en chans att representera vårt land, borde det ställa högre krav än att endast ha avtjänat sitt straff. Personen måste visa oss andra att den ångrar sig och den gör allt för att inte återfalla i brott. 

Om Gerndt aktivt skulle delta i behandling och aktivt agerar mot våld mot kvinnor, då skulle han kvalificera sig till att återigen vara en förebild och en god representant för Sverige. 

Det är idag hög tid för Fotbollsförbundet att inse att landslaget är mer än ett fotbollslag, de är representanter för hela Sverige. Därför måste landslaget stå för mer en bra fotboll den måste också stå för de värden som vi i Sverige står för. För att landslaget ska kunna stå för svenska värdena som mäns och kvinnors lika värde, måste alla spelares handlingar stämma överens med detta värde. Kan en spelare inte stå upp för mäns och kvinnors lika värde, är den spelaren inte värd att representera oss.


Fotbollen är en del i samhället och påverkar samhället. Vad fotbollen tolererar eller visar avsky emot spelar stor roll, för vilka värderingar unga killar och tjejer ska växa upp till.

I media: Af, Af, Exp, DN, fotbollskanalen 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Göteborg måste öka takten

Mänskliga rättigheter är inte en buffé

Framtidens lösningar på dagens problem